jueves, 24 de mayo de 2018

Pràctica 16- quèquicom

Resultado de imagen de niños viendo la tele png
En la classe d'avui hem seguit treballant el procés de lectoescriptura en la infància. En aquest cas hem vist un vídeo que tractava el tema treballat en classe sobre les etapes de la lectoescriptura.

És un vídeo molt complet que ens a ajudat a assentar conceptes treballats anteriorment. En el vídeo ens parla de la capacitat que tenen els xiquets i xiquetes per a descompondre la tira fònica perquè aquesta tinga més sentit.

Podem veure com des de xicotets comencen a imitar el procés d'escriptura que veuen en els adults, iniciant-se així a poc a poc en aquest procés. A més podem veure l'exemple d'una xiqueta que es troba en l'etapa indiferenciada, treballada en el tema. Açò ho sabem perquè la seua escriptura és representada amb gargots.

Una dada curiosa que ens aporta el vídeo és el moment en el qual un xiquet i xiqueta està preparat per a començar a escriure. Açò és quan el seu cervell haja madurat i està preparat per a realitzar diverses capacitats com poden ser el control de la motricitat fina (realitzar la pinça per a agafar el llapis). A més, és imprescindible la presència del llenguatge oral per a desenvolupar el llenguatge escrit.

Durant el vídeo també podem veure l'avanç dels xiquets i xiquetes durant aquest procés, veient que primer coneixen la paraula, després la síl·laba, i després podran produir el fonema. Així mateix, també són capaços de relacionar imatges amb el seu concepte, i les paraules amb els seus sons.

Una dada a destacar, és que quan comença el procés de lectoescriptura, el primer que els xiquets i xiquetes solen aprendre és a escriure el seu propi nom.

Per a aconseguir un desenvolupament complet, es deu passar per tres etapes diferenciades entre si. Aquestes són: Etapa caligrafica, precaligrafica i postcaligrafica.
Al llarg d'aquestes etapes es podrà veure l'evolució i com a poc a poc es va adquirint el procés d'escriptura de manera adequada. Una manera senzilla de començar aquest procés, és afermant conceptes simples, i a poc a poc anar dificultant-los. Açò el podríem interpretar com que primer es coneguen la unió de C-V, després V-C i finalment podrem afegir l'aprenentatge de C-C-V o C-V-C-V.

Pràctica 15- Procés d'escriptura

En la pràctica anterior vam veure el procés de la lectura, i avui anem a parlar sobre el procés d'escriptura.
Per a açò, hem realitzat una pràctica on a partir de diferents textos escrits per xiquets i xiquetes hem hagut de determinar que nivell d'escriptura es troben.


1. Etapa sil·làbica qualitativa: trobem una relació entre la sonoritat dels lletres, a més relaciona cada síl·laba amb la vocal que correspon.

2. Etapa diferenciada --> fase 2: Utilitza els mateixes lletres en diferent ordre (hipòtesis de varietat externa). A més podem veure que no fa coincidir tira fònica i tira gràfica.

3. Etapa sil·làbica i etapa sil·làbica-alfabètica: Podem veure que utilitza més lletres de les quals corresponen per cada síl·laba.

4. Etapa indiferenciada: No empra lletres convencionals, si no que realitza gargots.

5. Etapa alfabètica: Trobem una escriptura més controlada, podem dir que està en procés d'aconseguir l'etapa ortogràfica.

sábado, 12 de mayo de 2018

Pràctica 14- Procés de la lectura

En la classe d'avui hem realitzat una pràctica que consistia a determinar el procés d'escriptura a partir
d'unes imatges que la professora ens ha mostrat.

Després de comentar les imatges en grup, hem arribat a la conclusió que una de les formes en la qual
els xiquets i xiquetes aprenen és a través d'imatges, símbols, logos... a causa que associen el que
coneixen, amb la grafia que apareix. Açò es pot comprovar amb cartells com el de la Coca-cola, no és
que els xiquets i xiquetes sàpien llegir-ho, si no que han associat la imatge al nom.


En la segona imatge que ens han mostrat, es pot veure com els xiquets anaven associant aquestes
imatges en el seu context, mostrant així les seues primeres preses de contacte amb la competència
lectora.


Pràctica 13-Competència lectora


Avui hem vist un vídeo molt interessant sobre Isabel Solé. A continuació respondré a algunes
qüestions relacionades amb el vídeo.

¿Qué és la competència lectora?

La competència lectora és la capacitat que té l'individu per a comprendre, emprar informació i
reflexionar a partir de textos escrits, amb la finalitat d'aconseguir metes individuals, desenvolupant
així els seus coneixements i participar en societat.


¿Quin papel juga la competència lectora en les diferents etapes educatives?

La competència lectora s'adquireix de manera progressiva, i juga un paper fonamental en el
desenvolupament dels xiquets i xiquetes.

L'etapa d'infantil és considerada una de les més importants d'aquesta competència lectora, ja que és
en aquesta etapa on s'introdueixen en el món de la lectoescriptura, i aprenen les bases que els
ajudaran en el futur aprenentatge.

Una vegada ja han adquirit els primers aprenentatges i s'han introduït en el món de la lectoescriptura,
ja són capaces de reconèixer lletres, paraules, i arribar a desenvolupar un hàbit lector.


¿Quin és el papel d’educació infantil en el desenvolupament de la competència lectora?
El paper de l'educació infantil és un dels més importants, ja que com he dit anteriorment en aquesta
etapa és on es desenvolupa la seua competència lectora, llavors és fonamental estimular des de les
aules, i crear ambients propicis per a l'aprenentatge.
És important realitzar activitats que s'ajusten al nivell que cada xiquet i xiqueta per a aconseguir un
aprenentatge que s'adapte a tots. Açò farà que l'aprenentatge siga molt més satisfactori.



Práctica 12-Canvi en el programa actual del centre


En la classe d'avui, hem realitzat un model de carta que serviria per a avisar als familiars dels xiquets i xiquetes del centre, que es va a realitzar un canvi en el programa actual del centre.

La carta realitzada per la meua companya Alba i jo va ser:


Benvolgudes famílies,


Us enviem aquest comunicat, ja que des de l'adreça del centre s'ha decidit realitzar un canvi en el programa actual del centre.


Des de fa molts anys, en el nostre centre s'ha estat duent a terme un Programa Plurilingüe d'Ensenyament en Castellà (PPEC), però després de diverses recerques s'ha decidit realitzar un canvi a un Programa Plurilingüe d'Ensenyament en Valencià (PPEV).
Aquest nou programa suposarà diversos canvis que afavoriran en el desenvolupament cognitiu del alumnat. A continuació es mostraran molts dels avantatges que ofereixen:


  • S’ha demostrar que el alumnat matriculat en la immersió lingüística han demostrat ser el que millors resultats acadèmics i de competència lingüística han tingut.
  • Milers d'alumnes/as valencians que tenien com a llengua materna el castellà hagen completat la seua formació dominant les dues llengües oficials.
  • Podran acreditar el seu nivell de llengües de manera automàtica, sense necessitat de passar per escoles oficials, acadèmies o per la Junta Qualificadora.
  • A través dels estudis de neurociencia, s'observa que el cervell de les persones plurilingües presenta una zona diferenciada dins del corpus callosum, pel que fa a la dels monolingües.
  • És beneficiosos introduir el PPEV des d'infantil ja que a aqueixes edats els xiquets són com a esponges el que facilitarà l'aprenentatge de la llengua.
  • Educació considera que d'aquesta manera no se segrega a l'alumnat.


Són cada vegada més els centres docents que apliquen un programa d'educació plurilingüe que permet fomentar una primera aproximació de la llengua Valenciana des del segon cicle de l'Educació Infantil i que presenten resultats positius en el 99,9% dels alumnes/as.


Cal destacar, que aquest nou programa s'anirà introduint de manera gradual i tenint en compte les característiques de l'alumnat, perquè no resulte un canvi brusc i negatiu. Per tot açò, es demana a les famílies col·laboració en aquesta nova etapa, on tants professors com a adreça posarà tot la seua obstinació a facilitar i ajudar a l’alumnat en aquesta immersió lingüística.


Moltes gracies,


Signat: La Direcció del centre

Pràctica 16- quèquicom

En la classe d'avui hem seguit treballant el procés de lectoescriptura en la infància. En aquest cas hem vist un vídeo que tractava el...