martes, 27 de febrero de 2018

Roda la mola-Pràctica 6

El divendres aprofitem per a veure un vídeo que tractava sobre la normalització del valencià dins de les escoles.
El vídeo és el següent:

Com a resum del vídeo podem dir que es va dur a terme una gran renovació en les escoles, a causa de la inclusió del valencià, la qual va ser possible gràcies a la l'aparició de la LUEV 1983.
Aquesta llei també ajude a crear diversos programes, com el PEV, PIL o PIP. El primer programa oferia als estudiants valencianoparlants la possibilitat d'escriure i llegir en valencià (PEV). El següent programa permetia iniciar-se en el valencià als alumnes que no ho parlaven com L1 (PIL). Finalment, trobem un programa que s'encarrega d'ensenyar al principi a escriure i llegir en castellà i després en valencià.

És important destacar la formació d'escoles que es van encarregar de formar als xiquets i xiquetes en valencià, ja que hi ha moltes famílies que no treballen la llengua a casa per diversos motius, i a l'hora d'escolaritzar-los ho fan en un col·legi pròxim a casa. Aquest concepte és conegut com l'escola arreglada al territori.
Hi ha un col·legi que presente el primer un experiment on s'encarregaven de portar el valencià a les aules d'una forma lliure i activa, on es basaven en les vivències que els xiquets i xiquetes obtenien durant el seu procés d'aprenentatge. Aquest col·legi va ser el pioner a desenvolupar una metodologia que permetia als alumnes treballar en grup, la qual cosa els ajudava a compartir experiències. A més de presentar aquest gran canvi educatiu, aquest col·legi compta amb escoles d'estiu, on realitzen conferències per a fer arribar la seua proposta a altres col·legis d'Espanya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Pràctica 16- quèquicom

En la classe d'avui hem seguit treballant el procés de lectoescriptura en la infància. En aquest cas hem vist un vídeo que tractava el...