La classe d'avui ha començat amb una pregunta portada a debat en grup. La pregunta va ser:
Adquisició o aprenentatge del llenguatge?
Després de comentar-ho en grup, la conclusió a la qual es va arribar va ser que l'aprenentatge del llenguatge principalment s'adquireix, i després s'aprèn, ja que les persones aprenem l'idioma de forma progressiva. Pel que primer s'adquireix el llenguatge i després s'aprén.
Després de posar en comú les diferents opinions dels grups de classe, passem a veure un documental que parla del llenguatge en els beus.
A continuació realitzaré un breu resum sobre el documental a través d'unes qüestions:
QUE ÉS SER OYENT UNIVERSAL?
Durant el visionament del documental "baby human, hablar" s'ha esmentat en diverses ocasions el terme d'oyent universal, aquest terme fa referència al fet que quan es naix, existeix un període de temps on els bebés són capaços de diferenciar els idiomes, reconeixent com és el dels seus pares i com és diferent. A aquesta capacitat se li crida ser oïdor universal o període sensible.
Aquest concepte es mostra en el vídeo a través d'un experiment, on a un xiquet xicotet se li donen dos joguets, i cadascun emet un so diferent. Després de diverses demostracions el xiquet és capaç de reconéixer que joguet emet cada so. No obstant això, aquest mateix experiment se li realitze a una xiqueta més major, i en aquest cas no parava esment a la diferència del so.
QUINA ÉS LA IMPORTÀNCIA DEL GEST D'ASSENYALAR?
És un fet que el gest, és l'idioma universal amb el qual podem entendre'ns tots, per la qual cosa a través de la gestualització els xiquets poden mantenir una conversa amb els altres i li permet adquirir nou vocabulari, per la qual cosa pren una gran importància.
En el documental veiem com realitzen alguns experiments per a provar la importància del gest d'assenyalar dins de l'aprenentatge de la llengua.
En primer lloc, veiem com a un xiquet se li mostra un peluix, el xiquet mostra atenció però poc temps després es cansa, en aqueix moment ho canvien de posició el peluix, però xiquet segueix sense parar-li esment. No obstant això, quan li assenyalen un nou objecte el xiquet sí que para esment i ho assenyala.
En segon lloc, veiem un altre experiment que consisteix que a un objecte se li assigna el nom de “pren”, i seguidament assenyalen l'objecte, mentre repeteixen aqueix nom. Després d'açò, el xiquet associa aqueix objecte al nom de “pren”. Després se li mostra un altre objecte amb un altre nom, però aquesta vegada no ho assenyalen, per la qual cosa el xiquet en aquest cas té dificultat per a associar la paraula a l'objecte que pertany.
DEFINICIÓ: EXPLOSIÓ DEL LLENGUATGE
QUE SIGNIFICA I QUAN SORGEIX
Quan parlem i explosió del llenguatge parlem de l'estructura del llenguatge que adquireix un xiquet durant l'aprenentatge de la llengua. Sabem que a partir d'1 any els xiquets comencen a adquirir vocabulari i són capaços de pronunciar paraules completes que van adquirint significat.
En el documental veiem que amb 17 mesos una xiqueta té adquirit un vocabulari format per 50 paraules, per la qual cosa a partir d'ací l'adquisició del seu llenguatge serà molt major perquè d'aqueixes paraules que ja coneix, serà capaç d'adquirir noves que li permeten comunicar-se. És per açò, que en parlar de explosió del llenguatge es refereix a aqueix període on els xiquets realitzen un canvi en el seu vocabulari que li permet adquirir noves estructures gramaticals que li permeten aprendre vocabulari per a comunicar-se.